2014-05-26

KAN MAN LAGA ETT HÅL I MÄNNISKANS HUVUD MED KERAMIK? JA, DET ÄR FAKTISKT MÖJLIGT.

Under en hjärnoperation när en bit av skallbenet sågas upp sätts biten ofta tillbaka igen efteråt, men ibland läker den inte. Kirurgen Thomas Engstrand, specialiserad på plastik- och rekonstruktiv kirurgi, insåg att man i stället för vanliga plast- och metallimplantat borde kunna ta fram ett material av keramik som kunde fylla samma funktion, fast bättre. Att göra implantat av keramik är inte alls enkelt men professor Håkan Engqvist på Ångströmlaboratoriet hade tagit fram en unik teknik som gjorde det möjligt.

– Det uppstod ”ljuv musik” när de möttes. Vi jobbar med en speciell typ kemiskt bundna keramer som till stor del liknar benvävnad, inte att blanda ihop med hushålls­keramik. En sådan här bättre lösning är välbehövlig för patienterna och kan spara pengar för sjukhusen, säger OssDsigns vd Bo Qwarnström.
Uppsalaföretaget OssDsign ­utvecklar och tillverkar nu produkter för behandling av svåra bendefekter, framför allt på skallområdet. De har tagit fram ett mosaikliknande implantat i keramik som gör att man kan laga hål i skallen som orsakats av exempelvis olyckor eller operationer. 2010 opererades två patienter med tekniken och i dag är resultatet fortfarande utmärkt.
– Den stora grejen är att benvävnaden faktiskt växer ihop med materialet. Vi blev nästan själva förvånade över hur bra det funkade.
Ett bolag bildades i maj förra året, under 2012 har investerare tillkommit och under 2013 kommer produkten att lanseras. Målet är att produkten ska spridas globalt och genom att samarbeta med andra bolag även kunna applicera tekniken på fler medicinska områden, exempelvis vanliga benfrakturer.

Nicklas Kihlberg
uppgang@unt.se
Foto: Sven-Olof Ahlgren